Vérforraló hanyagság: rázhatnak a vízforraló kannák

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálatban tizenhat elektromos vízforraló termékbiztonsági megfelelőségét ellenőrizte a tárca akkreditált laboratóriuma, melyek közül kettőt áramütés-veszélyesnek találták a szakemberek. 

Szinte mindannyian használunk elektromos kannákat, otthon és irodában egyaránt tea- vagy kávékészítéshez melegítünk bennük vizet. Különösen fontos tehát, hogy ezek az eszközök minden körülmények között biztonságosak legyenek. A víz és az elektromosság együttes jelenléte önmagában alapos okot szolgáltat arra, hogy a fogyasztóvédelem fokozott figyelemmel kísérje e termék piacát. 

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma vizsgálati eredményei szerint a tizenhat mintavételezett vízforralóból kettő nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek. Két készülék táplálására a gyártó védővezető nélküli hálózati csatlakozóvezetéket kötött be, így azok bármelyik fémrésze és a benne lévő víz is feszültség alá kerülhet, ami akár halálos kimenetelű áramütést okozhat.

Mivel az elektromos kannák a víz felforralása után automatikusan kikapcsolnak, azokat sokan működés közben őrizet nélkül hagyják. A fellépő nagy üzemi áramterhelés hatására azonban a hőkorlátozó eszköz érintkezői összeragadhatnak, és ha nincs másik, a vízforraló túlmelegszik, műanyag részei megolvadnak, láng csap ki belőle, kigyullad, vagy a túlmelegedés következtében akár áramütés-veszélyessé is válhat. A felhasználókra nézve az egyik kannánál megállapított ilyen hiba a feszültség alatt álló részek megérinthetősége miatt az áramütés-veszély  szempontjából súlyos kockázatot jelent. A termékvizsgálat részletes eredményei a fogyasztóvédelmi portálon olvashatók. 

Budapest, 2022. május 6.

Forrás: https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/razhatnak_az_elektromos_vizforralo_kannak