A győri egyetem segít be a vésztöltők fogyasztóvédelmi ellenőrzésébe

 

A fogyasztók érdekében hatvan külső akkumulátor energiatárolási képességét méri meg a Széchenyi István Egyetem egyik laboratóriuma fél év alatt, szeptemberig. A tényleges kapacitást összevetik a vizsgált termékeken feltüntetett adatokkal, eltérés esetén a fogyasztóvédelem megtévesztés miatt indít hatósági eljárást.

Az egyre több funkcióval felvértezett okoseszközöket a powerbankok közbeiktatásával az áramhálózatoktól távol, utazás közben is használhatjuk. Az előírások alapján minden vésztöltőt el kell látni a névleges kapacitás értékét feltüntető címkével. Az április végén megkezdett vizsgálat a terméken szereplő információk helytállóságának ellenőrzését szolgálja, a jogszabályoknak, szabványoknak nem megfelelő lítium akkuk kiszűrésére irányul.

A kereskedelmi mintavételt a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok, a laborvizsgálatokat a győri Széchenyi István Egyetem végzi. Havonta tíz, hat hónap alatt tehát összesen hatvan terméket ellenőriznek szeptember végéig. Ha a terméken olvasható tájékoztatás valótlannak bizonyul, megtévesztés miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indul.

A Széchenyi István Egyetem komoly hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkezik a műszaki tudományok területén. Kiemelkedő tudásukhoz modern infrastruktúra, nemzetközileg is elismert szakértők és korszerű laboratóriumi háttér társul.

Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: „A győri felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás alapján az egyetem további termékek laboratóriumi méréseiről is gondoskodik majd. A közös kutatási, szakmai munka, a tudományos műhelyek bevonása a fogyasztóvédelembe ösztönzi a hazai innovációt is.”
 
Budapest, 2022. május 2.

Forrás: https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/a_gyori_egyetem_segit_be_a_vesztoltok_fogyasztovedelmi_ellenorzesebe