Napszemüvegeket vizsgált a fogyasztóvédelem

Az erős nyári napsütésben sokan használnak napszemüveget, hogy a szemet bántó fényt tompítsák. A napszemüvegnek alkalmasnak kell lennie nemcsak a látható fény szűrésére, hanem a káros ultraibolya sugarak visszaverésére, elnyelésére is. Az idei fogyasztóvédelmi ellenőrzés során több hibát is találtak az Igazságügyi Minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium mérnökei a vizsgált napszemüvegeken.

A fogyasztóvédelem idei nyári vizsgálata során az alacsonyabb árfekvésű , széles körben/széles fogyasztói réteg számára elérhető napszemüvegeket ellenőrizte. Az Igazságügyi Minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma júniusban tíz felnőtt és tíz gyermek napszemüveget ellenőrzött a szerkezeti kialakítás, a lencse megfelelősége, a fényáteresztés és az UV-szűrés szempontjából. Az ellenőrzött 20 termékből 5 volt kifogásolható – egy termék súlyos, kettő közepes kockázatú veszélyt jelent használójának, két terméknél pedig a termék jelölése volt hibás.

A napszemüveg vásárlásakor érdemes megfontoltan választani. A napszemüvegekhez mellékelt tájékoztató címkét, füzetkét nézzük meg figyelmesen, a blokkot is őrizzük meg, hogy reklamáció esetén igazolni tudjuk a vásárlás tényét, helyét, idejét. 

A címkén szereplő jelölések jelentéséről a mellékelt tájékoztatót itt olvashatják.

A részletes vizsgálati eredmények itt érhetők el.

 

Forrás: https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/napszemuvegeket_vizsgalt_a_fogyasztovedelem