TUDTA, HOGY KÖTELEZŐ JÓTÁLLÁS ESETÉN A JÓTÁLLÁSI IGÉNY TELJESÍTÉSÉNEK NEM TEHETŐ FELTÉTELÉVÉ A TERMÉK EREDETI CSOMAGOLÁSBAN TÖRTÉNŐ VISSZASZOLGÁLTATÁSA? – PROBLÉMA ESETÉN FORDULJON BÉKÉLTETŐ TESTÜLETHEZ!

A fogyasztó 2022. novemberében vásárolt a vállalkozástól egy új okostelefont. A készülék néhány hónap használat után meghibásodott, ezért a fogyasztó visszavitte azt az eladóhoz. Az eladó a terméket átvette és bevizsgáltatta. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a termék gyári hibás és nem javítható ezért a vállalkozás felajánlotta a fogyasztó részére, hogy kicseréli azt, azonban kérte a fogyasztótól, hogy a hibás készülék eredeti csomagolását is szolgáltassa vissza. Az eredeti csomagolás azonban már nem volt a fogyasztó birtokában, így a vállalkozás elutasította a fogyasztó csereigényét. A fogyasztó erre tekintettel a békéltető testülethez fordult és kérte a termék kicserélését vagy a vételár visszafizetését.
A testület az eljárást megindította és az eljárást írásban folytatta le. A békéltető testület előtt a fogyasztó és a vállalkozás egyezséget kötött, amelynek értelmében a vállalkozás vállalta, hogy kicseréli a hibás terméket az eredeti csomagolás visszaszolgáltatása hiányában is. Jó tudni, hogy kötelező jótállás esetén és a jótállási igény teljesítésének nem tehető feltételévé a termék eredeti csomagolásban történő visszaszolgáltatása.
   

Készült az Igazságügyi Minisztérium támogatásával.

Forrás: https://febesz.eu/index.php?page=hirek&id=1150